NL EN

Een Sitecore Commerce-oplossing met JSS. Kan dat?

Hoogtepunten uit het onderzoek naar de mogelijkheden

Sitecore heeft vorig jaar een eerste versie van Sitecore JavaScript Services (JSS) beschikbaar gemaakt. JSS is een front-end gedreven toolset die het mogelijk maakt om met Sitecore oplossingen te ontwikkelen die gebruikmaken van de laatste JavaScript libraries en frameworks. Maar (hoe) werkt dat met Sitecore Commerce? Sitecore Commerce MVP's Jonne Kats en Joost Meijles zochten het uit.

Voor de traditionele manier van ontwikkelen op Sitecore (ASP.NET MVC) biedt Sitecore verschillende faciliteiten om Sitecore Commerce-oplossingen te realiseren. Voor JSS zijn deze er (nog) niet. Jonne Kats en Joost Meijles verkennen daarom de mogelijkheden om tóch een Sitecore Commerce-oplossing met JSS te ontwikkelen en schreven daarover een zevendelige blogserie. 

Flexibiliteit, maar...

JSS biedt enorm veel vrijheid en flexibiliteit aan de front-end kant. Zeker voor e-commerce sites is dit belangrijk vanwege de benodigde logica en interactie. De front-end ontwikkelaars krijgen snel terugkoppeling op gemaakte wijzigingen, omdat er niet gewacht hoeft te worden tot Sitecore weer is gestart; er kan dus los van Sitecore worden ontwikkeld. Hier staat tegenover dat er out-of-the-box helemaal geen commercecomponenten of commerce gerelateerde faciliteiten voor JSS beschikbaar zijn en je deze dus zelf moet ontwikkelen.  

Ontsluiten van de Sitecore Commerce Engine

Één van de belangrijke keuzes is het rechtstreeks ontsluiten van de Sitecore Commerce Engine. De Commerce Engine draait in een apart proces en normaal gesproken wordt deze via het Sitecore website-proces benaderd. Met JSS zou je deze ook rechtsreeks vanuit de front-end kunnen benaderen. Dit heeft als voordeel dat er geen eigen REST API voor de Sitecore-website gemaakt hoeft te worden. In het experiment is ervoor gekozen om dit rechtstreeks te benaderen. Dit zorgde initieel voor een hoge ontwikkelsnelheid, alleen bleek het later veel werk om aan te sluiten op de Sitecore Commerce Analytics-functionaliteit. Precies daarom heeft de volgende keer het gebruik van een REST API hun voorkeur. 

De conclusie

De slotvraag is: zouden Jonne of Joost ervoor kiezen om JSS voor een volgend Sitecore Commerce-project te gebruiken? Over het algemeen is er veel functionaliteit nodig in een gemiddeld e-commerceproject. Als je dit allemaal zelf moet maken, dan komt de focus van het project op de ontwikkeling hiervan te liggen. Het gevolg is dat er geen tijd en/of budget meer is voor zaken waar je juist het verschil mee kan maken, zoals een goede implementatie van de customer journey. Als de functionele eisen van het project beperkt zijn - vergelijkbaar met wat er is geïmplementeerd in de Sitecore SXA Storefront - dan zouden zij JSS zeker willen overwegen. 

Lees hier de complete blogserie: 
1. Exposing the Commerce Engine 
2. Navigating the catalog 
3. Cart actions 
4. Tracking Cart events
5. Implementing catalog pages
6. Creating a product cluster
7. Conclusion

Develop yourself

Profiteer van de kennis en verhalen van het A(viva)-team! Van blogs, events tot C# coding guidelines.

Naar het overzicht
Bekijk de redenen om bij Aviva te werken Zoveel mooie redenen om bij ons te werken. Bekijk ze allemaal!