Het belang van Performance voor retailers

In de wereld van online retail speelt performance een cruciale rol. Website performance geeft aan hoe goed je website presteert. Vaak wordt dit gebruikt om de snelheid van je pagina's te beschrijven, oftewel hoe snel je webpagina's laden. Tegenwoordig bezoeken klanten webshops vrijwel uitsluitend via mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Dit maakt het belangrijk dat websites snel en soepel werken op mobiele apparaten. Een snelle mobiele website betekent vaak ook dat de desktopervaring goed is. Maar waarom is performance zo belangrijk?

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de klanten aangeeft dat laadsnelheid invloed heeft op hun koopgedrag. Een trage website leidt niet alleen tot frustratie maar ook tot gemiste omzet. Zelfs de kleinste vertragingen hebben impact: Google’s gebruikersdata tonen aan dat fracties van seconden al het verschil maken in de focus van bezoekers.


 Laadtijd (msec) 

Impact

 0-100

Interactie voelt direct aan

 100-300

Lichte vertraging ervaren 

 300 - 1000

Voelt als een taak

 >1000

Verlies van focus

 > 10000

Frustratie

Wat houdt performance in?

Performance gaat verder dan alleen de tijd die het kost om een pagina te laden. Het omvat ook hoe soepel en betrouwbaar een klant kan interacteren met een website. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een product aan een winkelmandje. Als knoppen verschuiven omdat een pagina nog aan het laden is, kan dat leiden tot fouten en frustratie bij de gebruiker. Dit soort kleine problemen kunnen grote gevolgen hebben voor de gebruikerservaring.

Performance kan worden gemeten mbv. een aantal metrieken. De belangrijjkste metrieken die hiervoor worden gebruikt worden zijn LCP, INP, CLS. Dit worden de Core Web Vitals genoemd. 

  • Largest Contentful Paint (LCP): meet de laad snelheid. Dit moet onder 2.5 seconde zijn voor een goede gebruikers ervaring. 
  • Interaction to Next Paint (INP): meet de interactiviteit. Dit moet onder 200 milliseconde zijn. 
  • Cumulative Layout Shift (CLS): meet de visuele stabiliteit. Voor een goede gebruikservaring moet deze score onder 0.1 zijn. 

Voor meer details zie: https://web.dev/articles/vitals 

Core Web Vitality Metriek

Het effect van betere performance

Websiteprestaties zijn belangrijk voor Google-indexering omdat ze directe invloed hebben op je SEO-ranking en gebruikerservaring. Google gebruikt laadsnelheid, Core Web Vitals (zoals LCP, FID en CLS), en mobielvriendelijkheid om te bepalen hoe goed je website scoort. Trage websites kunnen leiden tot een lagere ranking, inefficiënte crawling, en hogere bounce rates, wat negatieve signalen naar Google stuurt. 

Daarnaast hebben performanceverbeteringen directe impact op conversies en omzet, zoals aangetoond in het onafhankelijke onderzoek van Deloitte: “Milliseconds make millions” (bekijk de case study). In dit onderzoek heeft Deloitte 37 verschillende websites geanalyseerd gedurende een periode van 4 weken. Van deze 37 zijn er 15 retail webshops.  

Hieruit blijkt dat een verbetering van slechts 0,1 seconde in laadtijd leidt tot:

  • 8,4% meer transacties
  • 9,2% hogere gemiddelde orderwaarde
  • Meer pageviews
  • Een lagere bounce rate

De journey retail webhop bezoeker ziet er als volgt uit:

Voorbeeld journey retailer

De bezoeker komt binnen op de Homepage, klikt hier op door en komt terecht op een Product listing page, om na een aantal verdere acties uiteindelijk een product te bestellen op de Checkout page. 

Het rapport toont aan dat bij een verbetering van de pagina laadtijd met 0.1 seconde, het effect op de conversie al vele procentpunten is. Zie details in onderstaand schema. 


Voorbeeld resultaten

Interessant is dat snellere laadtijden niet altijd lineaire verbeteringen opleveren. Zo bleek de conversie van de homepage naar de productlijstpagina iets te dalen. Dit komt doordat bezoekers sneller op promo banners klikken en naar andere pagina’s worden geleid. Maar het netto resultaat is alsnog positief, met hogere totale conversies en klanttevredenheid.

Waarom is performance zo belangrijk?

Een betere performance betekent meer omzet, hogere klanttevredenheid en een lagere bounce rate. Kleine optimalisaties kunnen al grote impact hebben. Retailers die performance serieus nemen, blijven hun concurrentie voor en profiteren van tevreden klanten die sneller tot aankoop overgaan.

Benieuwd hoe jouw website scoort en waar kansen liggen? Neem contact met ons op. Samen ontdekken we hoe we jouw online platform kunnen optimaliseren voor betere resultaten.

Onze Commerce Specialisten

Al meer dan 15 jaar bouwen we converterende e-commerce platformen voor onze klanten.

Klaar voor de volgende stap?

Een nieuw commerce-platform kies je niet zomaar. Zeker niet met de enorme hoeveelheid aanbieders van zeer uiteenlopende services. Waar doe je verstandig aan? Samen bepalen we de best passende technische oplossing die ondersteunend is aan je business doelstellingen. Benieuwd naar hoe wij e-commerce projecten aanpakken? We gaan graag met je in gesprek! Krijg de juiste inzichten!

Joost Meijles

E-commerce Solutions specialist

Roel Kuik

Online marketing specialist