AI-behandeling
Ook in het tijdrovende proces van medicijnontwikkeling kan AI een grote rol gaan spelen. Het in AI gespecialiseerde bedrijf DeepMind ontwikkelt op dit moment het systeem AlphaFold, dat de vorm van eiwitstructuren voorspelt. Eiwitten zijn complexe moleculen die zo zijn gevouwen dat ze elk hun eigen unieke 3D-vorm hebben. Het kan voorkomen dat ze ‘verkeerd’ zijn gevouwen, wat waarschijnlijk het geval is bij ziekten als Parkinson, Huntington en cystische fibrose. AlphaFold kan daarom uitkomst bieden bij de behandeling van deze ziekten.
AI als huisarts
Verschillende experts, waaronder futuroloog Yuval Harari, verwachten dat AI in de nabije toekomst ook als persoonlijke huisarts kan functioneren. Op basis van je klachten stelt de computer dan een diagnose. Bij twijfelgevallen word je alsnog naar een menselijke arts doorverwezen. Zeker in landen of gebieden waar niet iedereen even gemakkelijk toegang heeft tot een goede arts kan dit uitkomst bieden.
Tegenwoordig is het al best eenvoudig om biometrische gegevens van je lichaam te verzamelen. Door een horloge dat je bloeddruk meet, bijvoorbeeld. Of met je telefooncamera, waarmee je eenvoudig een foto van een verdachte moedervlek maakt. Naar verwachting zijn er in de toekomst steeds meer van dit soort tools. De Amerikaanse uitvinder Ray Kurzweil voorspelt zelfs dat binnen enkele decennia nanobots in het lichaam de vitale functies monitoren. Als een AI-arts deze gegevens combineert met de laatste kennis in de medische wereld, is het mogelijk om afwijkingen in je lichaam te detecteren al voordat de symptomen opspelen. Kurzweil gaat nog een stap verder: hij denk dat afwijkingen zelfs automatisch gerepareerd kunnen worden, waardoor onze levensverwachting flink kan stijgen.
AI in tekst en spraak
‘Hey Siri, hoe laat is het?’ Dat een apparaat hier in duidelijke taal het juiste antwoord op geeft, verbaast ons al niet meer. De technologie die dit mogelijk maakt, bestaat voor een groot deel uit geavanceerde AI-algoritmes. En doordat die de laatste jaren een stuk slimmer zijn geworden, is ook de kwaliteit van spraakherkenning en -synthese enorm verbeterd. Naar verwachting zal die de komende jaren nog verder verbeteren. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor diverse banen. Zo presenteerde het Chinese staatspersbureau Xinhua laatst de allereerste AI-nieuwslezers.
Iedereen een eigen tolk
AI-algoritmes zijn de laatste jaren ook steeds beter geworden in tekstvertaling. Dat merk je onder meer aan de kwaliteit van Google Translate. Het AI-bedrijf DeepMind vertaalt met AI zelfs eeuwenoude, beschadigde Griekse inscripties. Als vertaalcomputers worden gecombineerd met de steeds betere tekst- en spraakherkenning, heeft iedereen binnenkort een eigen tolk tot zijn beschikking.
Op het gebied van spraaksynthese gaan de ontwikkelingen al net zo snel. Onderzoekslab OpenAI ontwikkelde vorig jaar een algoritme dat, naar eigen zeggen, zeer geloofwaardige teksten kan genereren. Uit angst voor misbruik bij het genereren van nepnieuws wilden de onderzoekers het algoritme niet helemaal prijsgeven. En met Lyrebird AI kun je door een aantal zinnetjes in te spreken je eigen computerstem maken.
Risico’s
Daarnaast worden algoritmes steeds beter in het generen van geloofwaardige foto's en video's. Ook wordt geëxperimenteerd met het generen van muziek een kunst – al kun je vraagtekens zetten bij de schoonheid ervan.
In dit alles schuilt natuurlijk een serieus risico. Want als deze technologie zich in hetzelfde tempo blijft verbeteren, wat kun je dan over een paar jaar nog geloven van wat je ziet, leest en hoort? Zo gebruikten criminelen AI deep fakes om iemand een groot geldbedrag te laten overmaken door hem te laten geloven dat deze opdracht van zijn werkgever kwam.
AI in beeldherkenning
Neurale netwerken worden eveneens steeds beter in het herkennen van afbeeldingen en video's. Zo ontgrendel je de nieuwste telefoons door simpelweg je gezicht ervoor te houden, met dank aan software die in staat om is jouw specifieke gezicht te herkennen. En maak je ergens een foto van, dan vertelt Google Lens je binnen een paar seconden wat het is.